2016. június 25., szombat

Focilabda torta





Hozzávalók:
Piskóta:
  • 4 tojás
  • 175 g cukor + 70 g a habba
  • 286 g liszt
  • 20 g kakaó
  • 1,3 dl tej
  • 1,3 dl olaj
  • 14 g sütőpor

Meggykrém:
  • 500 g meggy
  • 3 dl meggylé
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 6 ek cukor

Csokoládékrém:
  • 4 dl habtejszín
  • 200 g étcsokoldé
  • 100 g teavaj
  • 1 csomag habfixáló
  • 100 g cukor

Vajkrém:

  • 2 tojásfehérje
  • 140 g cukor
  • 200 g vaj
  • 1 kk vanília aroma


Elkészítés:
  1. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  2. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  3. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  4. A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  5. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  6. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  7. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 40 percig. (tűpróba!)
  8. Ha kihűlt, vágjuk négyfelé. 
  9. A pudingport a meggylével kavarjuk csomómentesre, majd öntsük hozzá a meggyet, és botmixerrel aprítsuk össze.
  10.  Főzzünk belőle sűrű pudingot, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a cukrot, és hűtsük le teljesen.
  11. A kockára tört csokoládéra öntsünk 1,5 dl felforralt tejszínt, valamint a vajat és kavarjuk össze.
  12. A maradék 2,5 dl habtejszínt kezdjük el verni a cukorral, majd amikor elkezdett habosodni, adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá.
  13. Majd óvatosan forgassuk a csokoládékrémhez
  14. A négyfelé vágott piskótából az egyik lapból vágjunk ki egy szeletet, majd helyezzük bele a folpackkal bélelt edénybe. Ha esetleg túl sokat vágtunk, akkor egészítsük ki egy kisebb szelettel. A megmaradt tésztát ne dobjuk ki, mert még szükség lesz rá
  15. Majd töltsük meg körkörösen a csokoládékrémmel és a meggykrémmel.
  16. A következő lapból vágjuk ki egy kisebb kört, mint ami pont beleillik az edénybe
  17. Majd töltsük meg ismét a kétféle krémmel, fedjük be a következő kivágott lappal, és ismét töltsük meg a krémekkel.
  18. Végül fedjük be az utolsó lappal és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  19. A vajkrémhez a cukrot a tojásfehérjével olvasszuk össze.
  20. Majd habverővel verjük kihűlésig.
  21. Kockánként adjuk hozzá a vajat, és kavarjuk el jól.
  22. Végül adjuk hozzá a vanília aromát és tegyük hűtőbe.
  23. A lehűtött tortát fordítsuk ki a tálból
  24. Ha nektek is le van csapva a félgömb teteje, akkor kenjük meg baracklekvárral, majd a félretett tésztát a lekvárral ragasszuk oda.
  25. Kenjük le a vajkrémmel.
  26. Nyújtsuk ki a piros marcipánt, és vágjunk ki 6 db ötszöget, majd takarjuk le, hogy ne száradjanak ki.
  27. Nyújtsuk ki a fehéret is, és abból vágjunk ki 10 db hatszöget
  28. Arra figyeljetek, hogy az öt és hatszög élei ugyanakkorák legyenek, különben nem fognak illeszkedni.
  29. A fűhöz a zöld marcipánt tegyük fokhagymanyomóba, nyomjuk ki, majd vágjuk le és helyezzük a torta széléhez.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 4 óra + hűtés
Sütési idő: 40 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. június 20., hétfő

Feketeerdő torta


Szuper feketeerdő torta, melyet nagyon különlegesen díszítettem. Ezt a technikát Patakiné Sztanyik Ritának köszönhetem, aki megengedte, hogy megmutassam nektek is, hogy hogyan készül. :)



Hozzávalók (24 cm):
Piskóta:

  • 4 tojás
  • 175 g cukor + 70 g a habba
  • 286 g liszt
  • 20 g kakaó
  • 1,3 dl tej
  • 1,3 dl olaj
  • 14 g sütőpor


Töltelék:

  • 500 g meggy
  • 3 dl meggylé
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 6 ek cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 5 ek cukor
  • 1 cs. habfixáló


Díszítés:

  • 3,5 dl habtejszín
  • 5 ek cukor
  • 2 cs. habfixáló



  • 100 g étcsokoládé
  • 14 ek habtejszín


Elkészítés:


  1. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  2. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  3. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  4. A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  5. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  6. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  7. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 40 percig. (tűpróba!)
  8. Ha kihűlt, vágjuk négyfelé, és az alsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát.
  9. A pudingport a meggylével kavarjuk csomómentesre, majd öntsük hozzá a meggyet, és botmixerrel aprítsuk össze.
  10. Főzzünk belőle sűrű pudingot, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a cukrot, és hűtsük le teljesen.
  11. A habtejszínt kezdjük el verni a cukorral, majd amikor elkezdett habosodni, adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá.
  12. Töltsük habzsákba a tejszínhabot és a meggykrémet is, majd körkörösen töltsük meg a lapokat.
  13. Minimum egy órára tegyük hűtőbe.
  14. Óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.
  15. A habtejszínt kezdjük el verni a cukorral, majd amikor elkezdett habosodni, adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá.
  16. Vonjuk körbe a tortát, de egy kicsit tegyünk félre.
  17. A kockára tört csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és kavarjuk össze.
  18. Hagyjuk langyosra hűlni, majd csurgassuk le a torta szélén. 
  19. A tetején lévő csokoládét a kanál hátuljával húzzuk a torta közepe felé.
  20. A félretett tejszínhabbal díszítsük körbe a tortát.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5 óra + hűtés
Sütési idő: 40 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. június 12., vasárnap

Nutellás virágok








Ezzel a csodás süteménnyel is a Nagyi titka versenyére nevezek:)

Hozzávalók (20-21 virág):
  • 400 g Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
  • 25 g élesztő
  • 50 g cukor
  • csipet só
  • 65 g zsír
  • 1,75 dl tej
  • 1 tojás

  • nutella
Elkészítés:
  1. Az élesztőt egy kiskanál cukorral fél dl tejben futtassuk fel.
  2. A lisztet a cukorral, sóval keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojást,  felfuttatott élesztőt és a zsírt. 
  3. Majd adagoljuk hozzá a maradék tejet, és gyúrjuk össze. (Ha szükséges még adjunk hozzá tejet.)
  4. Hagyjuk kelni 1 órán át.
  5. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki minél vékonyabbra.
  6. Szaggassunk ki köröket. Hármat rakjunk egymásra - kb 5 mm-en fedjék egymást -, és nyomjuk össze.
  7. Kenjünk meg nutellával, tekerjük fel, majd vágjuk ketté.
  8. Hatot rakjunk egy papírral bélelt tortácska formába.
  9. 15 percig hagyjuk kelni.
  10. Majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15-20 percig, vagy amíg aranybarnára pirul.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5-3 óra
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)




2016. június 8., szerda

Túrós süni



Egy olyan tündéri sünit hoztam Nektek, ami a piknikezés sztárja lesz, és a gyerekek biztos nagy örömmel majszolják majd el. :)


(A videóban én dupla adagot készítettem)

Hozzávalók (15 süni):

  • 400 g Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
  • 25 g élesztő
  • 50 g cukor
  • csipet só
  • 65 g zsír
  • 1,75 dl tej
  • 1 tojás


Túró:

  • 250 g túró
  • 1 tojás
  • 50 g cukor
  • 12 g vaníliás cukor



  • 1 tojás
  • mazsola
  • aszalt áfonya


Elkészítés:
  1. Az élesztőt egy kiskanál cukorral fél dl tejben futtassuk fel.
  2. A lisztet a cukorral, sóval keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojást,  felfuttatott élesztőt és a zsírt. 
  3. Majd adagoljuk hozzá a maradék tejet, és gyúrjuk össze. (Ha szükséges még adjunk hozzá tejet.)
  4. Hagyjuk kelni 1 órán át.
  5. A túrót a tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük csomómentesre.
  6. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk oválisra. Egyik végébe tegyünk egy evőkanál túrót és hajtsuk rá először két oldalt, majd a rövidebbik oldalán, és nyomjuk össze jól. Abból a végéből, amiben nincs túró, formáljunk orrot. Majd fordítsuk meg a sünit, hogy az összenyomott rész alulra kerüljön.
  7. Az orra helyére tegyünk aszalt áfonyát, a szeméhez pedig mazsolát.
  8. Tiszta ollóval vágjunk tüskéket óvatosan, nehogy belevágjunk a túróba, mert akkor kifolyhat. 
  9. Hagyjuk kelni 15 percig.
  10. A tetejét kenjünk meg felvert tojással.
  11. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5-3 óra
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 180°C


Jó étvágyat hozzá!:)

2016. június 3., péntek

Epres túrótorta




Használjátok ki az eperszezont amíg csak tudjátok!:)
Pl készítsétek el ezt a szuper krémes tortát.



Hozzávalók (26 cm):
Brownie:
  • 100 g tej/étcsoki
  • 110 g vaj
  • 220 g cukor
  • 80 g liszt
  • 30 g kakaó(keserű!)
  • 2 db tojás

  • 100 g eperszelet

Epres túrókrém:
  • 400 g túró
  • 1 dl tejföl
  • 250 g cukor
  • 250 g eper
  • 3,5 dl habtejszín
  • 8 g zselatin
  • 0,5 dl víz

Csokoládé:
  • 250 g étcsokoládé
  • 50 g tejcsokoládé
  • 2,5 dl habtejszín
  • 60 g vaj

Elkészítés:
  1. Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk homogénre.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokoládét.
  5. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  6. Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
  7. Eperszeletekkel rakjuk körbe az oldalát.
  8. A túrót, a cukrot, a tejfölt, valamint az epret botmixerrel törjük össze.
  9. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk a túrókrémhez.
  10. A zselatint forró vízben olvasszuk fel,
  11. A zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, kavarjuk homogénre, majd így forgassuk a többi krémhez.
  12. Majd öntsük a brownie tetejére, és tegyük hűtőbe 2-3 órára.
  13. A kockára tört csokoládéra öntsük az olvasztott vajat, valamint a forró tejszínt, és kavarjuk homogénre.
  14. Majd öntsük a túrókrém tetejére és tegyük hűtőbe egy éjszakára.
  15. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát. 
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)