Hozzávalók:
Piskóta:
- 4 tojás
- 175 g cukor + 70 g a habba
- 286 g liszt
- 20 g kakaó
- 1,3 dl tej
- 1,3 dl olaj
- 14 g sütőpor
Meggykrém:
- 500 g meggy
- 3 dl meggylé
- 2 cs. vaníliás pudingpor
- 6 ek cukor
Csokoládékrém:
- 4 dl habtejszín
- 200 g étcsokoldé
- 100 g teavaj
- 1 csomag habfixáló
- 100 g cukor
Vajkrém:
- 2 tojásfehérje
- 140 g cukor
- 200 g vaj
- 1 kk vanília aroma
Elkészítés:
- A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze.
- A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
- Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
- A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
- Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t).
- Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 40 percig. (tűpróba!)
- Ha kihűlt, vágjuk négyfelé.
- A pudingport a meggylével kavarjuk csomómentesre, majd öntsük hozzá a meggyet, és botmixerrel aprítsuk össze.
- Főzzünk belőle sűrű pudingot, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a cukrot, és hűtsük le teljesen.
- A kockára tört csokoládéra öntsünk 1,5 dl felforralt tejszínt, valamint a vajat és kavarjuk össze.
- A maradék 2,5 dl habtejszínt kezdjük el verni a cukorral, majd amikor elkezdett habosodni, adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá.
- Majd óvatosan forgassuk a csokoládékrémhez
- A négyfelé vágott piskótából az egyik lapból vágjunk ki egy szeletet, majd helyezzük bele a folpackkal bélelt edénybe. Ha esetleg túl sokat vágtunk, akkor egészítsük ki egy kisebb szelettel. A megmaradt tésztát ne dobjuk ki, mert még szükség lesz rá
- Majd töltsük meg körkörösen a csokoládékrémmel és a meggykrémmel.
- A következő lapból vágjuk ki egy kisebb kört, mint ami pont beleillik az edénybe
- Majd töltsük meg ismét a kétféle krémmel, fedjük be a következő kivágott lappal, és ismét töltsük meg a krémekkel.
- Végül fedjük be az utolsó lappal és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
- A vajkrémhez a cukrot a tojásfehérjével olvasszuk össze.
- Majd habverővel verjük kihűlésig.
- Kockánként adjuk hozzá a vajat, és kavarjuk el jól.
- Végül adjuk hozzá a vanília aromát és tegyük hűtőbe.
- A lehűtött tortát fordítsuk ki a tálból
- Ha nektek is le van csapva a félgömb teteje, akkor kenjük meg baracklekvárral, majd a félretett tésztát a lekvárral ragasszuk oda.
- Kenjük le a vajkrémmel.
- Nyújtsuk ki a piros marcipánt, és vágjunk ki 6 db ötszöget, majd takarjuk le, hogy ne száradjanak ki.
- Nyújtsuk ki a fehéret is, és abból vágjunk ki 10 db hatszöget
- Arra figyeljetek, hogy az öt és hatszög élei ugyanakkorák legyenek, különben nem fognak illeszkedni.
- A fűhöz a zöld marcipánt tegyük fokhagymanyomóba, nyomjuk ki, majd vágjuk le és helyezzük a torta széléhez.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 4 óra + hűtés
Sütési idő: 40 perc
Sütési hőfok: 175°C
Jó étvágyat hozzá!:)