Szuper feketeerdő torta, melyet nagyon különlegesen díszítettem. Ezt a technikát Patakiné Sztanyik Ritának köszönhetem, aki megengedte, hogy megmutassam nektek is, hogy hogyan készül. :)
Hozzávalók (24 cm):
Piskóta:
- 4 tojás
- 175 g cukor + 70 g a habba
- 286 g liszt
- 20 g kakaó
- 1,3 dl tej
- 1,3 dl olaj
- 14 g sütőpor
Töltelék:
- 500 g meggy
- 3 dl meggylé
- 2 cs. vaníliás pudingpor
- 6 ek cukor
- 4 dl habtejszín
- 5 ek cukor
- 1 cs. habfixáló
Díszítés:
- 3,5 dl habtejszín
- 5 ek cukor
- 2 cs. habfixáló
- 100 g étcsokoládé
- 14 ek habtejszín
Elkészítés:
- A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze.
- A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
- Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
- A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
- Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t).
- Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 40 percig. (tűpróba!)
- Ha kihűlt, vágjuk négyfelé, és az alsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát.
- A pudingport a meggylével kavarjuk csomómentesre, majd öntsük hozzá a meggyet, és botmixerrel aprítsuk össze.
- Főzzünk belőle sűrű pudingot, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a cukrot, és hűtsük le teljesen.
- A habtejszínt kezdjük el verni a cukorral, majd amikor elkezdett habosodni, adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá.
- Töltsük habzsákba a tejszínhabot és a meggykrémet is, majd körkörösen töltsük meg a lapokat.
- Minimum egy órára tegyük hűtőbe.
- Óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.
- A habtejszínt kezdjük el verni a cukorral, majd amikor elkezdett habosodni, adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá.
- Vonjuk körbe a tortát, de egy kicsit tegyünk félre.
- A kockára tört csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és kavarjuk össze.
- Hagyjuk langyosra hűlni, majd csurgassuk le a torta szélén.
- A tetején lévő csokoládét a kanál hátuljával húzzuk a torta közepe felé.
- A félretett tejszínhabbal díszítsük körbe a tortát.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5 óra + hűtés
Sütési idő: 40 perc
Sütési hőfok: 175°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Csábítóóóóóóóó :)
VálaszTörlésDe tök jól néz ki ez a körbecsokizás! :))
VálaszTörlésJaaaj, megcsináltaaam!! Olyan csúnya lett mint a bűn!!:( Deee, nagyon-nagyon finom!! Köszi a receptet!!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett! :) Legközelebb majd szebb lesz, ne aggódj:)
TörlésÜdvözöllek! Érdeklődöm, hogy 1 nappal az átadás elött el lehet-e készíteni, díszitéssel együtt a tortát, nem fog-e átnedvesedni a tészta? Köszönöm a választ előre is.
VálaszTörlésKedves Jutka!
TörlésEgy nappal mindenképpen érdemes elkészíteni, annál finomabb lesz:)
Elnézést, hogy csak most válaszolok, már 2 x megcsináltam azóta, és nagyon jól sikerült. A csokoládé díszítés a tetején, és a darált meggy nagyon különlegessé teszi.
TörlésSzia! Szeretnem kerdezni, hogy villanysütőben alul-felül sütés vagy legkeveresen kell sütni ? Üdv
VálaszTörlésSzia!
TörlésAlul-felül sütésen sütök mindig!
a csokihoz a habtejszint kell felforralni?
VálaszTörlésNem! Csak megmelegíteni!
TörlésSzia Szandi:) Nem csinálsz majd Eszterházy tortát is? Videó keretein beleül
VálaszTörlésSzia Szandi! Nagyon fontos lenne, hogy hány %-os a habtejszín amit használsz. Előre is köszönöm
VálaszTörlésSzia!
TörlésMin 30%ost:)
Köszönöm! :)
TörlésAzta nagyon szépek a torták ;-)
VálaszTörlésLányomnak lesz a szülinapja és keresem a tortát hogy mit is kéne sütni neki.Nagyon sok szép választék van !!!Csak nem tudom'hogy eltudnám e késziteni én is ilyen szépre ;-(.Ja a kislányom 10 éves lesz♥.NAGYON ÜGYES VAGY SOK SIKERT A TOVÁBBIAKHOZ.
Köszönöm szépen:)
TörlésBiztos menni fog!
A férjem 50. szülinapjára ezt a tortát választottam. Nagyon finom lett, csak ajánlani tudom mindenkinek.😊👍
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett:) Isten éltesse az ünnepeltet!
TörlésMegybefőttel csináltad?
VálaszTörlésSzia Szandi!
VálaszTörlésSajnos csak 3-ba tudtam elvágni a tortát, mert nem emelkedett meg annyira..es még igy is az egyik rész, teljesen felmorzsolódott, nagyon csuny lett, próbáltam középre tenni, gy már jobban nézett ki. Aztán megforditottam, es tökéletes lett..mind ízben, mind kinézetben szuper�� köszönöm a receptet ��
Szia Szandi! Angliaban probalom megcsinalni baratom 35. Szulinapjara. Remelem menni fog. Annyira jol nez ki, nagyon ugues vagy. Kb mennyire lesz magas a torta?
VálaszTörlésSzia! Megcsináltam anyukám 50. szülinapjára és nagyon jól sikerült, olyan mutatós lett! Sajnos csak háromba mertem vágni a piskótát, mert nagyon morzsolódott, és kevesebb cukrot raktam bele. Már több tortareceptedet kipróbáltam, és sosem csalódtam ;) csak így tovább!
VálaszTörlésSzia Szandi! :) A habtejszín állati v növényi eredetű legyen a csokihoz?
VálaszTörlésSzia Szandi! :) Hány cm átmérőjű tortaformát kell használni?
VálaszTörlésSzia Szandi, elkészitettem a tortát, finom lett, de a tetejére a csoki az nem lett jó. világos kakaószinü lett és nagyon folyékony maradt. nem kentem rá.
VálaszTörlésSzia! Nagyon jól néz ki biztos Nagyon finom is! Szeretném én is megsütni de ,mint mini tortának !!
VálaszTörlésNagyon finom.
VálaszTörlésSzia. Keszulok egy blogot csinalni. Megcsinalnam ezt a tortat es a kerdesem az lenne hogy kitehetnem e a blogomra illetve a receptedet felhasznalhatnam e a leirasban. Termeszetesen mmegjelolve Téged rajta?!
VálaszTörlésSzia. Megjèrdezhetem a habtejszin màrkàt? Melyiket hasznàlod? Van itthon 32% hűtős de inkàbb sàrgàs szine lessz illetve hamar bedarabosodik 😥 pròbàltam fixàlòval is de mègsem lessz stabil habkrèm belőle. Köszönöm a választ.
VálaszTörlésMásodik alkalommal sütöm nagyon jó recept Köszönöm szépen
VálaszTörlésSzia Szandi!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy mekkora tortaformát használtál ehhez a recepthez?