Egyszerűn ez a mousse torta a kedvencemmé vált <3
Hozzávalók (22 cm):
Piskóta:
- 40 g cukor + 15 g mandula
- 3 tojássárága + 1 tojásfehérje + 40 g cukor
- 2 tojásfehérje + 20 g cukor
- 5 ek liszt
Körtezselé:
- 3 körte
- 2 g citromsav
- 13 g zselatin + 0,5 dl víz
Fehér csokoládé mousse:
- 5 tojássárgája + 1,2 dl habtejszín
- 200 g fehér csokoládé
- 5 dl habtejszín + 100 g cukor
- 15 g zselatin + 0,5 dl víz
Csokoládékrém:
- 0,8 dl habtejszín
- 3 g zselatin
- 80 g tejcsokoládé
Elkészítés:
- A cukrot karamellizáljuk meg.
- Adjuk hozzá a mandulát, és kavarjuk össze.
- Majd törjük apróra.
- A tojást a cukorral kavarjuk habosra.
- A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
- A habosra kavart tojáshoz adjuk hozzá a lisztet, és kavarjuk csomómentesre, majd adjuk hozzá a karamellizált mandulát is.
- És forgassuk hozzá a keményre vert tojáshabot.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük 15-20 percig.
- A körtét turmixoljuk le.
- Adjuk hozzá a citromsavat, hogy ne barnuljon tovább.
- A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
- Adjunk hozzá pár kanál körtét, kavarjuk csomómentesre, majd így öntsük hozzá.
- Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába, és fagyasszuk ki.
- A tojássárgájára öntsük rá a felforralt habtejszínt, és kavarjuk össze.
- Adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét, és kavarjuk csomómentesre.
- A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
- Adjunk hozzá pár kanál krémet, kavarjuk csomómentesre, majd így adjuk a többihez.
- A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá.
- Majd forgassuk a krémhez.
- A krém felét öntsük a tészta tetejére.
- Helyezzük rá a körtezselét, és fedjük be a maradék krémmel, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
- A forró tejszínben olvasszuk fel a zselatint.
- Majd öntsük a csokoládéra, és kavarjuk csomómentesre.
- Ezt a krémet öntsük a megdermedt mousse tetejére, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
- Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 15-20 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat:)
Boldog szülinapot! Nagyon szép a torta, itt irigykedek magamban :D
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm:))
TörlésSzeretném megkérdezni, hogy hány cm-es tortaformában készült?
VálaszTörlés22 cm-esben:)
TörlésBoldog 22. Születésnapot kedves Szandika!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm:))
TörlésA körezselét fagyosan vagy kiolvasztva kell belerakni a krémbe. Válaszodat előre is köszönöm, Reni
VálaszTörlésGondolom kiolvasztva,mennyi idő kell a kiolvadásig?Köszönöm,Reni
VálaszTörlésSzia Reni!
TörlésElnézést a késői válaszért. Nem baj, ha egy kicsit fagyos a zselé, de a lényeg, hogy megdermedjen.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSzia. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen zselét ajánlasz hozzá, HorvátRozis jó? Illetve melyik tejszínnel jobb, állati vagy növényi? Válaszod és a receptet is köszönöm!!! Üdv: Niki
VálaszTörlésSzia. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen zselét ajánlasz hozzá, HorvátRozis jó? Illetve melyik tejszínnel jobb, állati vagy növényi? Válaszod és a receptet is köszönöm!!! Üdv: Niki
VálaszTörlésSzia Niki! A rozis tökéletes, és csakis állati tejszínt!!! Sokkal finomabb lesz minden:)
TörlésSzia. 14es pontban elvesztem. Miután felforraltam a tejszín forró öntsem asárgájára?
VálaszTörlésSzia!
TörlésIgen, és aztán add hozzá a fehér csokit
Szia, mitol lesz a karamell Neked olyan finom morzsas? Nekem melegen a karamell meg folyekony, osszekevertem mandulaval s mire mozsarba toltom megkot :(
VálaszTörlésA masik hibam,h csomokas lett a feher krem. Pedig mindent hevitettem. Mire mindent osszekevertem, gumis darabok lettek benne :( Zselatin vagy csoki. Es biztos gyorsabban kell dolgozzak kov.leg.
Amugy nagy kedvencem az oldal es sok tortat mar megsuttem (a csaladom oromere ;) ). Isten eltessen Szandi!
Sajnos nem látok választ ehhez a kérdéshez,pedig nekem is ez a gondom a karamellel. Még sohasem sikerült :(
TörlésKedves Szandi! Hétvégén elkészítettem ezt a tortát (igaz, az alapja más lett, egy mogyoró "piskótát" sütöttem hozzá), és mindenki a csodájára járt, tökéletes lett, és hihetetlenül finom is! Egyébként ez a második süti, amit Tőled készítettem. Ezek után szeretnék hálás köszönetet mondani azért, amiért a rendkívül percíz, tökéletes arányokkal összeállított receptjeidet megosztod. Eztán bátran kipróbálom akármelyik receptedet, mivel tudom, hogy meg lehet bízni bennük, tökéletes minden alkotásod! Szóval nagy-nagy hála és köszönet!!!
VálaszTörlésMég egy kérdésem lenne: A mousse krémekben mind van tojás sárgája. Ez az "ízélmény" miatt van, esetleg az állag miatt? Csak azért kérdezem, hogy esetleg elhagyható-e adott esetben(mondjuk amikor a hűtés nem biztosítható olyan precízen, biztonsági okokból...).
VálaszTörlésKedves Zsuzsa!
TörlésKöszönöm szépen a kedves szavakat, nagyon örülök, hogy ennyire ízlett:))
Sokkal krémesebb lesz a tojássárgájától, de nyugodtan elhagyhatod, attól még finomak lesznek a krémek:)
a piskótából elhagyható a mandula?
VálaszTörlésMár többször elkészítettem mindig nagy siker volt.Köszönöm a receptet
VálaszTörlésSzia , nekem meg lehet hogy lesz egy " buta kèrdèsem ... ez " fagyi torta ?vagy fagyasztàs utàn ki kell olvasztani....
VálaszTörlésSzia, szeretném megkérdezni,hogy amennyiben a mandulát ki kell hagynom mennyi lisztet kell pluszban hozzá adnom? Köszönöm szépen előre is a választ:)
VálaszTörlés