Oldalak

2016. szeptember 15., csütörtök

Szedres túrótorta




Úgy látszik nemcsak a mousse torták a kedvenceim, hanem a túrósak is:)


Hozzávalók (26 cm):
Piskóta:
  • 2 tojás
  • 100 g cukor + 40 g a habba
  • 155 g liszt
  • 20 g kakaó
  • 75 ml tej
  • 75 ml olaj
  • 8 g sütőpor
Túrókrém:
  • 500 g túró
  • 250 g cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 50 g fehér csokoládé
  • 150 g szeder
  • 10 g zselatin
  • 1 dl víz
Szederzselé:
  • 150 g szeder
  • 50 g cukor
  • 1 dl víz
  • 12 g zselatin

Szedres glaze:
  • 20 g cukor
  • 40 g sűrített tej
  • 40 g méz
  • 20 g víz
  • 30 g szeder
  • 40 g fehér csokoládé
  • 7 g zselatin

Elkészítés:
  1. piskótához minden hozzávalót készítsünk elő: 
  2. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  3. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  4. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  5. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  6. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  7. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  8. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 20 percig. (TŰPRÓBA!)
  9. Ha kihűlt a piskóta, tegyük vissza a tortakarikát.
  10. A szederzseléhez a szedret a cukorral főzzük össze.
  11. Kapcsoljuk le alatta a tüzet, majd adjuk hozzá a zselatint.
  12. Hűtsük kb 20°C-osra, és öntsük egy 20 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába, majd tegyük fagyasztóba, addig, hogy megdermedjen.
  13. A túrókrémhez a túrót a cukorral botmixerrel törjük össze.
  14. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk a túróhoz.
  15. A krémet osszuk két egyenlő részre, és az egyik felét tegyük félre..
  16. Öntsük hozzá az olvasztott fehér csokoládét, és kavarjuk csomómentesre.
  17. A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
  18. Adjunk hozzá pár kanál krémet, kavarjuk csomómentesre, majd így adjuk a többihez.
  19. Öntsük a piskótára, és tegyük hűtőbe 1,5 órára.
  20. Majd helyezzük rá a megdermedt szederzselét.
  21. A félretett túrókrémhez adjuk hozzá a szedret, és kavarjuk össze.
  22. A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
  23. Adjunk hozzá pár kanál krémet, kavarjuk csomómentesre, majd így adjuk a többihez.
  24. Majd öntsük a szederzselére és tegyük hűtőbe további 1,5 órára.
  25. A szedres glazehez a cukrot, a mézet, a sűrített tejet valamint a vizet forraljuk fel.
  26. Majd adjuk hozzá a szedret, és főzzük össze.
  27. Passzírozzuk át a szűrőn, majd keverjük össze a fehér csokoládéval.
  28. A felolvasztott zselatint öntsük hozzá, és kavarjuk csomómentesre.
  29. Végül öntsük a torta tetejére, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  30. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és húzzuk le a tortakarikát.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

19 megjegyzés:

  1. Rózsaszíííín... már ezzel megvettél. És igen, te vagy a mousse torták koronázatlan királynője :D

    VálaszTörlés
  2. Szerintem indulnod kéne az országtorta választáson....(ha ezt igy írják)..Nagyon szép vagy, ha lesz egyszer egy saját cukrászdád biztos hozzád megyek elsőként, további sok sikert!!! Pussszii Klári

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Klári!! Óó nagyon szépen köszönööm:))

      Törlés
  3. Tudnál olyan tortát csinálni, amibe nem kell tortakarika..és egyszerű(lehet hosszú idő és sok hozzávaló kell hozzá)

    VálaszTörlés
  4. Szia Szandi!

    Fagyasztott szederből elkészíthető?

    Köszönöm, Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anikó!

      Természetesen fagyasztottból is:)

      Szandi

      Törlés
  5. Szia! Kicsit elakadtam a krémnél. A zselatint is megfelezed, tehát 5 g kell a fehércsokis részbe és 5 g a szedres részbe, vagy 10-10 g?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen igen, 5-5 g kell

      Törlés
    2. uuuu... akkor ez bitang kemény réteg lesz. Nem olvastam hozzászólásokat. :(

      Törlés
  6. Szia Szandi! Lesz majd még videó? Mert nagyon rég volt

    VálaszTörlés
  7. Szia Szandi, mennyi lapzselatin kell összesen, mert nekem 8 van, annyi elég?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      9 gramm zselatinpor 6 zselatinlapnak felel meg.

      Törlés
  8. Szia Szandi, sok sikert a diétához, el lehet készíteni a glazinget Fehercsoki nélkül? Ha igen min változtassak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm szépen:)
      Ha mindenképpen szeretnéd kihagyni a fehér csokit, akkor emeld meg a sűrített tejet kb 70 g-ra

      Törlés
  9. Szia! A glazet elrontottam. Nem állt össze. Fekercsoki nélkül emelt sűrített tejjel csináltam.mi lehet a gond?

    VálaszTörlés
  10. Hol lehet lájkolni?? :D

    VálaszTörlés
  11. Most készül a torta. Már várom a holnapot, hogy megkóstolhassuk! Nagyon nyerő!!

    VálaszTörlés
  12. Szia Szandi!
    A gyerekek nagyon szeretik a szedret minden formában. Szombaton szeretném szülinapra elkészíteni. Nem szeretném elrontani, de nem tudom, hogy a glázernél a zselatin felolvasztásához mennyi víz kell? Ami a receptben van úgy látom, az az összefőzéshez szükséges.
    Válaszodat előre is köszönöm
    Marika

    VálaszTörlés