A család egyik régi kedvenc sütije, már nagyon régen sütöttem, de volt itthon elég túró, ezért gondoltam megcsinálom.
Hozzávalók(37x25 cm): Tészta:
4 tojás
6 ek porcukor
1 dl olaj
4 ek liszt
1 cs. sütőpor
2 ek kakaópor
Túrókrém:
150 g vaj
300-350 g cukor
750 g túró
fél citrom leve
1 cs. vaníliás cukor
Fanta krém:
7 dl narancsos üdítő (én Fantát használok)
1,5 cs. vaníliás pudingpor
5 ek cukor
Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra.
Majd öntsük hozzá az olajat.
Adjuk hozzá a sütőport, kakaót, valamint a lisztet és
kavarjuk össze.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk a masszához.
Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15 percig.
A vajat a cukorral kavarjuk habosra.
Adjuk hozzá a túrót, a vaníliás cukrot, valamint a
citromlevet. Ha szeretnénk, hogy selymesen krémes legyen, botmixerrel törjük
össze.
Majd simítsuk a kihűlt piskóta tetejére.
A pudingport a cukorral valamint egy kevés fantával
kavarjuk csomómentesre. Majd öntsük hozzá a többi üditőt is, és főzzük addig,
amíg áttetsző nem lesz a krém. Nem kell túlfőzni, mert akkor megrepedhet a
tészta tetején.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük a túrókrém tetejére és
tegyük hideg helyre, hogy megdermedjen.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőfok: 180°C
Most azoknak szeretnék kedveskedni, akiket elkapott a Pokemon Go őrület. Remélem sokan kedvet kapnak hozzá:)
Hozzávalók (kb 30 db):
110 g mandula
200 g porcukor
90 g szobahőmérsékletű tojásfehérje (amint én előtte 4-5 napig pihentettem a hűtőben)
30 g kristálycukor
6 csepp citromlé
Töltelék:
100 g tejcsoki
0,5 dl habtejszín
5 g vaj
piros ételfesték
40 g tej/étcsokoládé
10 g fehér csokoládé
Elkészítés:
Két részletben kell elkészíteni, mert csinálni kell fehér és piros masszát is. Tehát minden hozzávalónak a felét kell venni.
A mandulát daráljuk le, aztán keverjük össze a porcukorral, majd 4-5 kanalanként daráljuk le együtt újra.
Szitáljuk át, és ha maradtak nagyobb darabok, akkor ismét tegyük vissza a darálóba.
A tojásfehérjét egy fém tálban kezdjük el pár csepp citromlével verni, majd ha elkezdett habosodni, adjuk hozzá a kristálycukrot (a piros masszánál ennél a lépésnél kell hozzáadni az ételfestéket), és verjük pontosan addig, míg felfele fordítva nem akar kicsúszni a tálból.
Ha elkészült a hab, adjuk hozzá a mandulás keveréket, és egy falapát segítségével, 4-5 gyors mozdulattal keverjük össze. (Nem baj, ha még most nem homogén.)
Majd óvatosan kívülről befelé forgassuk össze, míg a lapátról lassan, lávaszerűen nem folyik. Ezt sűrűn kell ellenőrizgetni. Ha szakaszosan folyik, akkor még kell rajta párat kavarni, de vigyázzunk, nehogy túlkavarjuk, mert akkor nem fog jól sikerülni.
Ha elértük a kívánt állagot, akkor töltsük habzsákba, vagy nyomóba.
Először a fehér masszából nyomjunk korongot, majd a pirosból nyomjunk rá félkört.
A konyhában hagyjuk 1 órán át pihenni, hogy bebőrösödjenek. Ha letelt az 1 óra, akkor ellenőrizzük le, hogy jól dolgoztunk: érintsük meg a macaronok tetejét, és ha nem ragad hozzá, akkor van jól, ha még ragacsos, akkor hagyjuk pihenni.
Előmelegített sütőben, 140°C-on süssük 16 percig, alul felül sütés!! NEM hőlégkeveréses!! (Én a sütő aljára tettem egy tepsit, hogy ne kapjon egyből nagy forróságot, és ezt 10 perc után kivettem.)
Ha jól dolgoztunk, akkor pár perc után elkezdenek nőni a lábai.
Ha teljesen kihűltek a macaronok, akkor a szilikonos sütőpapírról le tudjuk szépen szedni. (Ha esetleg még ragad egy kicsit az alja, akkor egy késsel szedjük fel.)
Olvasztott tej/étcsokoládéval a közepénél húzzunk kb 5 mm vastag vonalat, ahol szükséges ecsettel javítsuk ki.
Ha megkötött, fehér csokiból nyomjunk minden második közepére gombócot.
Ha visszakötött a fehér csokoládé is, akkor tej/étcsokoládéból kontúrozzuk a fehér csokoládé gombócot.
A töltelékhez a csokoládéra öntsük rá a forró tejszínt és az olvasztott vajat, majd kavarjuk csomómentesre.
Töltsük habzsákba, és töltsük meg a macaronokat a csokikrémmel.
Nehézség: nehéz
Elkészítési idő: több óra
Sütési idő: 16 perc
Sütési hőfok: 140°C