Ha egy könnyedebb, tejszínes Eszterházy tortát kerestek, akkor mindenképpen próbáljátok ki ezt:)
A legtöbb helyen vajas krémmel készítik, de mivel mi nem szeretjük a vajas krémeket, így elkészítettem a saját, tejszínes verziómat. Persze nyugodtan lecserélhetitek a tejszínt vajra, akkor egy masszívabb krémet fogtok kapni:)
Hozzávalók (21 cm):
Tészta:
- 6 tojásfehérje
- 100 g cukor
- 250 g dió
Krém:
- 6 tojássárgája
- 4 dl tej
- 65 g étkezési keményítő
- 200 g cukor
- 2 ek rum
- 1 ek vanília aroma
- 100 g dió
- 2 dl habtejszín
- 1 cs. express zselatin fix
Díszítés:
- 100 g fehér csokoládé + 3-4 ek habtejszín
- 10 g tejcsokoládé
- 1 dl habtejszín + 30 g cukor
Elkészítés:
- A tojásfehérjét kezdjük el verni.
- Amikor elkezdett habosodni, adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.
- Óvatosan forgassuk hozzá az apróra darált diót.
- Öt darab 21 cm-es lapot sütünk. Sütőpapírra is felrajzolhatjuk a köröket, de nekem könnyebb volt úgy, hogy a tortakarikát rátettem a sütőlapra, a habot eloszlattam, majd levettem a karikát.
- Előmelegített sütőben, 200°C-on süssük 10 percig.
- A tojássárgáját egy kevés tejjel kavarjuk össze, majd adjuk hozzá a keményítőt, és kavarjuk csomómentesre.
- Adjuk hozzá a cukrot, a rumot, a vanília aromát, valamint a többi tejet.
- Folyamatos kevergetés mellett főzzünk belőle sűrű pudingot.
- Adjuk hozzá az apróra darált diót, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A habtejszínt zselatin fix-szel verjük kemény habbá.
- A tejszínt, valamint a kihűlt pudingot óvatosan forgassuk össze.
- A krémből egy keveset tegyünk félre, majd a maradékot osszuk négy fele, és rakjuk össze a tortát.
- Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
- Másnap óvatosan vegyük le a tortakarikát.
- Vékonyan kenjük körbe a tortát a félretett krémmel.
- Az oldalát vonjuk be darált dióval.
- A fehér csokoládét tejszínnel olvasszuk össze.
- Kenjük le vele a torta tetejét.
- Olvasztott tejcsokoládéval húzzunk köröket, majd egy fogpiszkálóval mintázzuk.
- Keményre vert habtejszínnel díszíthetjük.
Kedves Szandi!
VálaszTörlésA 26cm-es formánál mennyivel növeljem az hozzávalókat?
Köszönöm a receptet, nagyon finom torta lett belőle! :)
VálaszTörlésKöszönöm ❤️
VálaszTörlésKedves Szandi,
VálaszTörlésLehet fura a kérdésem de dió helyett használhatok kókuszreszeléket? Kókusztortát szeretnék sütni ajándékba, és az volt a kérés hogy soklapos nagyon krémes legyen. Megláttam ezt a receptet és pont ilyen állagúra gondoltam, csak ugye nen diósan. :) Válaszodat előre is köszönöm!! :)
Szia,
VálaszTörlésÉrdeklődnék hogy ha a tejszínt vajjal szeretném csinálni akkor mennyi vajat kell használni?
Ez engem is érdekelne
Törlés