Életem első mindenmentes, tehát glutén-, laktóz-, tojás- és cukormentes, plusz még vegán sütije :) Remélem tetszeni fog <3
Minden alapanyagot (az epren kívül) a debreceni Fitt Markettől kaptam (http://fittmarketdebrecen.hu/)
Ahhoz, hogy tényleg laktózmentes legyen, a kakaópor helyett karobport tegyetek a sütibe, de akár el is hagyhatjátok :)
Ahhoz, hogy tényleg laktózmentes legyen, a kakaópor helyett karobport tegyetek a sütibe, de akár el is hagyhatjátok :)
Hozzávalók (20x25 cm):
Chiás eperlekvár:
- 300 g fagyasztott eper
- 20 g eritrit
- 15 g chia mag
Tészta:
- 75 g kesudió
- 150 g zabpehely
- 20 g kakaó /laktózérzékenyeknek karobpor, de nyugodtan el is hagyhatjátok/
- 30 g eritrit
- 1 dl mandulatej
Elkészítés:
- A fagyasztott epret az eritrittel főzzük össze. Én nagyjából összenyomkodtam az epret, de hagytam benne darabokat is.
- Adjuk hozzá a chia magot, és főzzük még 1-2 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kesudiót és a zabpelyhet aprítsuk össze. Az, hogy mennyire apróra daráljátok az ízlésetektől függ.
- Ezt az őrleményt öntsük át egy nagyobb edénybe.
- Adjuk hozzá az eritritet, a kakaót /karobport/, és kavarjuk össze.
- Majd adjuk hozzá a mandulatejet is.
- A 3/4-ét simítsuk bele a tepsibe.
- A chias eperlekvárt oszlassuk el a tetején.
- A maradék tésztát morzsoljuk a lekvár tetejére, de nem kell, hogy mindenhol befedje.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 40 perc
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Kedves Szandi!
VálaszTörlésRemélem nem haragszol meg egy apró megjegyzésért, csak hogy hiteles legyen a minden memtesség. A laktóz érzékenyeken kívül a tejfehérje allergiások sem fogyaszthatnak tejtermékeket, illetve sokkal több sajnos az ő étrendjükben a megszorítás. Ahhoz hogy ők is megehessék ezt a finom sütit kakaóport karob porral kell helyettesíteniük (mert minden kakaó és csokoládé tartalmú étel tartalmaz tejfehérjét). Így számukra is mindenmentes lehet a ez a sütemény.
További szép napot kívánok!
Üdv, Barbi
Elnezest,hogy en is belekotyogok, de kakaonal gondolom Nem a Nesquik Kakaoporra, hanem a sima holland kakaoporra gondol, ami nem tartalmaz laktozt és tudtommal tejfeherjet sem. A keseru csokolade pedig egyiket sem.
TörlésElnezest,hogy en is belekotyogok, de kakaonal gondolom Nem a Nesquik Kakaoporra, hanem a sima holland kakaoporra gondol, ami nem tartalmaz laktozt és tudtommal tejfeherjet sem. A keseru csokolade pedig egyiket sem.
TörlésKedves Szandi!
VálaszTörlésRemélem nem haragszol meg egy apró megjegyzésért, csak hogy hiteles legyen a minden memtesség. A laktóz érzékenyeken kívül a tejfehérje allergiások sem fogyaszthatnak tejtermékeket, illetve sokkal több sajnos az ő étrendjükben a megszorítás. Ahhoz hogy ők is megehessék ezt a finom sütit kakaóport karob porral kell helyettesíteniük (mert minden kakaó és csokoládé tartalmú étel tartalmaz tejfehérjét). Így számukra is mindenmentes lehet a ez a sütemény.
További szép napot kívánok!
Üdv, Barbi
Kedves Barbi!
TörlésEgyáltalán nem haragszom, sőt nagyon hálás vagyok, hogy írtál, köszönöm szépen!:)
Úgy látszik nem sikerült kellőképpen körbejárnom a témát, de legközelebb ezt már tudni fogom:)
A receptet azonnal javítom eszerint! Még egyszer köszönöm:)
További szép napot!
Szandi
Szia! Olyan kérdésem van, ha a chia magot kihagyom belőle, akkor tegyek helyette be mást, vagy úgy is "jó" lesz? :) Válaszod előre is köszönöm!
VálaszTörlésSzia ! A kesudiot helyettesithetem rendes dióval? Az íze ugyan olyan jó lehet ? Köszönöm előre is. Legyen szép napod! Anna
VálaszTörlésHello, ez engem is érdekelne! :)
VálaszTörlésBocsánat, hogy belekotyogok. Kesudió helyett szerintem lehet belerakni sima diót, de az íze nem fogja megközelíteni az eredetit ebben az esetben.
VálaszTörlésValamint a chia mag a zselésítő, sűrítő szerepét tölti be, helyette szerintem pektinnel (vagy végső esetben keményítővel ez a legolcsóbb megoldás) is kivitelezhető.