Oldalak

2018. november 30., péntek

Néró szelet


Legtöbbször barna-rózsaszín-sárga színkombinációban készítik, de a diplomaosztómra különlegesebb kivitelben szerettem volna elkészíteni, ezért rózsaszín ombre külsőt kapott.



Hozzávalók (37x25 cm):
  • 370 g cukor
  • 370 g vaj
  • 10 tojás
  • 450 g liszt
  • 24 g sütőpor

  • baracklekvár
  • 200 g csokoládé
  • kókuszreszelék

Elkészítés:
  1. Keverjük habosra a tojásokat a cukorral. 
  2. Öntsük hozzá az olvasztott vajat.
  3. Adjuk hozzá a sütőport, valamint a lisztet.
  4. Az átmenethez az egész tésztához adjunk pár csepp ételszínezéket, és kavarjuk össze.
  5. Az 1/3-át öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  6. Előmelegített sütőben,  180°C-on süssük kb 8 percig.
  7. A tésztához adjunk még pár csepp ételszínezéket.
  8. A maradék tészta felét öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  9. Előmelegített sütőben,  180°C-on süssük kb 8 percig.
  10. A megmaradt tésztához adjunk még ételfestéket, így megkapva a legsötétebb réteget.
  11. Simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és ezt is süssük 8 percig.
  12. Ha kihűltek a lapok, akkor rakjuk össze a tésztát.
  13. Alulra kerül a legsötétebb, amit kenjünk meg baracklekvárral.
  14. Erre tegyük rá a középső réteget és kenjünk meg ezt is.
  15. Végül helyezzük rá a legvilágosabb tésztát.
  16. A megolvasztott csokoládét kenjünk el a tészta tetején.
  17. Ízlés szerint megszórhatjuk a tetejét kókuszreszelékkel.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 3*8 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)




2018. november 24., szombat

Tripla csokoládés joghurttorta




Hozzávalók (22 cm):
Kekszalap:

  • 255 g oreo keksz
  • 90 g vaj


Étcsokoládés krém:

  • 150 g étcsokoládé + 1 dl habtejszín
  • 200 g joghurt
  • 2 dl habtejszín
  • 80 g cukor
  • 8 g zselatin + 0,5 dl víz


Tejcsokoládés krém:

  • 150 g tejcsokoládé + 1 dl habtejszín
  • 200 g joghurt
  • 2 dl habtejszín
  • 80 g cukor
  • 8 g zselatin + 0,5 dl víz


Fehércsokoládés krém:

  • 150 g fehércsokoládé + 1 dl habtejszín
  • 200 g joghurt
  • 2 dl habtejszín
  • 80 g cukor
  • 8 g zselatin + 0,5 dl víz


Elkészítés:
  1. A darált kekszhez adjuk hozzá az olvasztott vajat, és kavarjuk össze.
  2. Lapogassuk a tortaformába.
  3. Az étcsokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és kavarjuk csomómentesre.
  4. Adjuk hozzá a natúr joghurtot.
  5. Forgassuk hozzá a cukorral keményre vert habtejszínt.
  6. A felolvasztott zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, kavarjuk össze, majd így forgassuk a krémhez.
  7. Öntsük a kekszalap tetejére, és tegyük hűtőbe 1,5 órára.
  8. A tejcsokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és kavarjuk csomómentesre.
  9. Adjuk hozzá a natúr joghurtot.
  10. Forgassuk hozzá a cukorral keményre vert habtejszínt.
  11. A felolvasztott zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, kavarjuk össze, majd így forgassuk a krémhez.
  12. Öntsük az étcsokoládés krém tetejére, és tegyük hűtőbe 1,5 órára.
  13. A fehércsokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és kavarjuk csomómentesre.
  14. Adjuk hozzá a natúr joghurtot.
  15. Forgassuk hozzá a cukorral keményre vert habtejszínt.
  16. A felolvasztott zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, kavarjuk össze, majd így forgassuk a krémhez.
  17. Öntsük a tejcsokoládés réteg tetejére, és tegyük hűtőbe egy éjszakára, de minimum 6 órára.
  18. A tetejére zöldséghámozóval szeleteltem a csokoládét.



Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés



2018. november 16., péntek

Mákos guba torta




Hozzávalók (22 cm):
Mákos guba:

  • 7 szikkadt kifli
  • 5,5 dl tej
  • 220 g cukor
  • 24 g vaníliás cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 200 g mák
  • 3 tojássárgája


Meggyzselé:

  • 2-3 dl meggylé
  • 50 g cukor
  • 40 g vanília puding
  • 200 g meggy


Vaníliakrém:

  • 3 dl tej
  • 20 g vaníliás cukor
  • 120 g cukor
  • 40 g vanília puding
  • 3 dl habtejszín


Tojáshab:

  • 100 g tojásfehérje
  • 200 g cukor


Elkészítés:
  1. A tejet a vaníliás cukorral, valamint a cukorral forraljuk fel.
  2. Adjuk hozzá a habtejszínt, valamint a mákot, és hűtsük le.
  3. Ha kihűlt, adjuk hozzá a tojássárgáját, és kavarjuk csomómentesre.
  4. Majd öntsük a felkarikázott kiflire, és kavarjuk össze, hogy mindenhova jusson a mákos tejből.
  5. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük bele, majd oszlassuk el.
  6. Előmelegített sütőben, 200°C-on süssük 30 percig.
  7. A meggyléhez adjuk hozzá a cukrot, valamint a pudingport, kavarjuk csomómentesre, és főzzük sűrűre.
  8. Keverjük hozzá a meggyet.
  9. A kihűlt alap köré tegyük vissza a tortakarikát, és oszlassuk el a tetején a meggyzselét úgy, hogy a szélétől 1 cm-t hagyjunk ki.
  10. A vanília krémhez a tejből, cukorból, vaníliás cukorból, valamint pudingporból főzzünk sűrű krémet.
  11. A keményre vert habtejszínhez forgassuk hozzá több részletben a kihűlt krémet.
  12. Majd oszlassuk el a meggyzselé tetején, és tegyük legalább 4 órára a hűtőbe.
  13. Vízgőz felett a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  14. Oszlassuk el a krém tetején, és karamellizáló pisztollyal karamellizáljuk meg a tetejét.
  15. (Érdemes a tortakarikát csak a hab eloszlatása, majd visszahűtése után leszedni, hogy a krém ne olvadjon le.)  


Jó étvágyat hozzá!:)

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 200°C