Oldalak

2018. november 16., péntek

Mákos guba torta




Hozzávalók (22 cm):
Mákos guba:

  • 7 szikkadt kifli
  • 5,5 dl tej
  • 220 g cukor
  • 24 g vaníliás cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 200 g mák
  • 3 tojássárgája


Meggyzselé:

  • 2-3 dl meggylé
  • 50 g cukor
  • 40 g vanília puding
  • 200 g meggy


Vaníliakrém:

  • 3 dl tej
  • 20 g vaníliás cukor
  • 120 g cukor
  • 40 g vanília puding
  • 3 dl habtejszín


Tojáshab:

  • 100 g tojásfehérje
  • 200 g cukor


Elkészítés:
  1. A tejet a vaníliás cukorral, valamint a cukorral forraljuk fel.
  2. Adjuk hozzá a habtejszínt, valamint a mákot, és hűtsük le.
  3. Ha kihűlt, adjuk hozzá a tojássárgáját, és kavarjuk csomómentesre.
  4. Majd öntsük a felkarikázott kiflire, és kavarjuk össze, hogy mindenhova jusson a mákos tejből.
  5. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük bele, majd oszlassuk el.
  6. Előmelegített sütőben, 200°C-on süssük 30 percig.
  7. A meggyléhez adjuk hozzá a cukrot, valamint a pudingport, kavarjuk csomómentesre, és főzzük sűrűre.
  8. Keverjük hozzá a meggyet.
  9. A kihűlt alap köré tegyük vissza a tortakarikát, és oszlassuk el a tetején a meggyzselét úgy, hogy a szélétől 1 cm-t hagyjunk ki.
  10. A vanília krémhez a tejből, cukorból, vaníliás cukorból, valamint pudingporból főzzünk sűrű krémet.
  11. A keményre vert habtejszínhez forgassuk hozzá több részletben a kihűlt krémet.
  12. Majd oszlassuk el a meggyzselé tetején, és tegyük legalább 4 órára a hűtőbe.
  13. Vízgőz felett a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  14. Oszlassuk el a krém tetején, és karamellizáló pisztollyal karamellizáljuk meg a tetejét.
  15. (Érdemes a tortakarikát csak a hab eloszlatása, majd visszahűtése után leszedni, hogy a krém ne olvadjon le.)  


Jó étvágyat hozzá!:)

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 200°C

10 megjegyzés:

  1. Imádom a tortáidat, rengeteget sütöttem és mindig hatalmas sikereket arattam velük, remélem még nagyon sok ötleted lesz még. Ez a guba torta pedig igazán különleges. Köszönjük szépen neked!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Szandi!
    26 cm-es tortaformában szeretném elkészíteni. Szerinted milyen arányba csináljam?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. még annyit kérdeznék hogy milyen meggyléből szoktad csinálni, illetve cukrozott vagy cukrozatlan tejszínt használsz?

      Törlés
    2. Én most készítem épp, de a hét kiflis alap kilógott a 22cm-e alapból, olyan sok. Lehet, hogy nem mindenhol ugyan akkora a kifli? No most a 26cm-esben sül.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Ugye darált mákot kell használni hozzá?��

    VálaszTörlés
  5. Szia Szandi!
    Elkészítettem a tortádat, valami álom finom. Amúgy is szeretem a mákos-gubát, de így eszméletlen finom lett. Jóformán csak a Te tortáidat szoktam sütni, annyi változtatással, hogy tojás nélkül és növényi tejjel és tejszínnel készítem el, de így is nagy sikert aratnak. Mindenkinek ízlik. Nem tudom, és egyben irigyellek is, hogyan lehet ennyi finom és szép tortát kitalálni?

    Sok sikert a további munkádhoz, csak így tovább, mi meg sütünk. Köszönjük szépen!!!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a receptet! Megcsináltam, nagyon finom! Követlek 🙌⚘

    VálaszTörlés
  7. Kérlek írd meg akinek nincs karamellizáló pisztolya az mit csináljon???!!

    VálaszTörlés