Hozzávalók (22 cm):
Brownie:
- 75 g tej/étcsokoládé
- 80 g vaj
- 165 g cukor
- 2 tojás
- 60 g liszt
- 20 g kakaó (keserű)
Mogyoróvajas mousse:
- 180 g cukrozott mogyoróvaj + 1 dl habtejszín
- 3 dl habtejszín
- 100 g cukor
- 7 g zselatin + 0,5 dl víz
Karamell:
- 200 g cukor
- 1,5 dl habtejszín
- 50 g mogyoró
Tejcsokoládés mousse:
- 150 g tejcsokoládé + 1 dl habtejszín
- 3 dl habtejszín
- 100 g cukor
- 7 g zselatin + 0,5 dl víz
Elkészítés:
- A browniehoz gőz fölött a vajat és a csokoládét olvasszuk meg.
- A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
- Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk el jól.
- Végül adjuk hozzá az olvasztott csokoládét.
- Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
- Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát.
- A cukrozott mogyoróvajra öntsük rá a forró tejszínt, és kavarjuk simára.
- A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá. (Ha cukormentes a mogyoróvajunk, akkor adjunk több cukrot a habtejszínhez.)
- Óvatosan forgassuk a habtejszínt a mogyoróvajhoz.
- A zselatint olvasszuk fel a forró vízben.
- A megolvasztott zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, kavarjuk össze, majd így forgassuk a többi krémhez.
- Öntsük a brownie alap tetejére, és tegyük hűtőbe 1,5-2 órára.
- A cukrot karamellizáljuk meg.
- Adjuk hozzá a felforralt habtejszínt, és főzzük addig, amíg a megkeményedett karamell darabok elolvadnak.
- Adjuk hozzá a mogyorót.
- Öntsük a megdermedt krém tetejére. Mivel forró a karamell, így meg fogja kicsit olvasztani a krémet, és egy kevés fel fog jönni a tetejére, de ne aggódjatok, ez a kész tortán egyáltalán nem észrevehető.
- Majd míg elkészül a másik krém, tegyük hűtőbe.
- A kockára tört csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és kavarjuk simára.
- A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá.
- Majd óvatosan forgassuk a megolvasztott csokoládéhoz.
- A zselatint olvasszuk fel a forró vízben.
- A megolvasztott zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, kavarjuk össze, majd így forgassuk a többi krémhez.
- Öntsük a karamell tetejére, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
- Másnap durvára darált mogyoróval díszíthetjük.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Igazán guszta! :)
VálaszTörlésNagyon jol nez ki!!!
VálaszTörlésSzia, baromira tetszik a cikk :)
VálaszTörlésEgy hét alatt hármat sütöttem. Fenomenális!!!!! Nagyon nagyon nagyon finom és könnyű elkészíteni. Nagyon szépen köszönöm a receptet. Töltenék fel képet is, de ide nem engedélyi.
VálaszTörlésMi fele anyi cukkoral csináljuk es meg ugy is határesett. Nagyon finom.
VálaszTörlésA karamell kőkemény lett, elrontotta az egész tortát. Ki kellett dobni az egészet a felső réteg már rá se került.
VálaszTörlésEgyik kedvenc tortám, ha vendég jön, ha mi megyünk és vinni szeretnénk sütit, ez tuti siker. Nagyon köszönöm a receptet, kb 10szer sütöttem meg már, de mindig fenomenális lett :)
VálaszTörlés