Karamelltorta elkészítését videón is megtekintheted:
Hozzávalók (24 cm):
Piskóta:
- 4 tojás
- 175 g cukor + 70 g a habba
- 286 g liszt
- 20 g kakaó
- 1,3 dl tej
- 1,3 dl olaj
- 14 g sütőpor
- 400 g cukor
- 5 dl habtejszín
Krém:
- 2 dl tej
- 120 g cukor
- 17 g étkezési keményítő
- 3 tojássárgája
- 220 g szoba-hőmérsékletű vaj (szigorúan vaj!!)
- 200 g karamell
- 2 dl habtejszín
Elkészítés:
Jó étvágyat hozzá!
- A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze.
- A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
- Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
- A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
- Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t).
- Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 40-45 percig. (tűpróba!)
- Ha kihűlt, vágjuk négyfelé, és az alsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát.
- A krémhez a tejet melegítsük fel.
- A tojássárgájához adjuk hozzá a cukrot, valamint az étkezési keményítőt. majd adjunk hozzá 4 ek meleg tejet.
- Ezt a tojásos egyveleget adjuk a melegedő tejhez és közepes lángos főzzük sűrűre.
- Ezt a "pudingot" öntsük egy mély tálba és hűlésig keverjük kézihabverővel.
- A szoba-hőmérsékletű vajat kanalanként adjuk a krémhez, és kavarjuk simára.
- A karamellhez a cukrot kezdjük el karamellizálni egy vastag falú lábasban.
- Adjuk hozzá a forró tejszínt, és olvasszuk el benne a megkeményedett karamellt.
- A karamellből adjunk a krémhez 200 g-ot 2-3 részletben, és azzal is keverjük el jól.
- A habtejszínt verjük kemény habbá.
- Óvatosan forgassuk hozzá a kihűlt karamellás krémet.
- A piskótát kenjük meg a krém negyedével.
- Helyezzük rá a következő piskótát, kenjük meg krémmel, majd csorgassunk a tetejére karamellt.
- Fedjük be ezt is piskótával, melyet kenjünk le krémmel, végül fedjük be az utolsó lappal.
- A maradék karamellt oszlassuk el a tetején, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Ha nem elég kemény a karamell, főzzük tovább.
- Másnap óvatosan vágjuk körbe, és húzzuk le róla a tortakarikát.
- Kenjük körbe a félretett krém egy részével, majd díszítsük körbe a tortát.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: kb 45 perc
Sütési hőfok: 175°C
Jó étvágyat hozzá!
Micsoda szépség! Gratulálok!
VálaszTörlésImádnivaló :)
VálaszTörlésKedves Szandi! Épp az imént lettem kész a tortával, most telel a hűtőben. Ízre minden fantasztikus, de nem keverted össze véletlenül a tejszínmennyiségeket? Csak mert a karamellt vagy fél óráig főztem, akkor sem lett sűrűbb, a krém viszont kevésnek bizonyult- az oldalára nem jutott. Eddig minden recepted díjnyertes a családunkban, és mennyiségre is mindig minden jó volt, ezért nem értem, hogy most mi történhetett. Válaszodat előre is köszönöm, Kinga
VálaszTörlésEzt nekem is jó lenne megtudnom, mert a hétvégén én is elkészíteném! :) valami tipp még mindemellé? :)
TörlésKöszönöm a receptet. Hétvégén elkészítettem. Nagyon ízlett az egész családnak. A karamellből szerintem 2/3 mennyiség is elég lenne. Sokat kellett főzni, de megérte a fáradozást.
VálaszTörlésNagyon finom, imádta az egész család :) Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésÉn valamit nem értek 2dc tejszint bele kell kavarni a pudingba??? Mert azt nem látom mit csinálsz vele.
VálaszTörlés