Ha egy különleges őszies tortára vágytok, készítsétek el bátran ezt a mutatós Diós szilvatortát. Akár más gyümölccsel is belevághattok!
Hozzávalók (22 cm):
Diós alap:
- 2 tojás
- 5 ek tej
- 75 g liszt
- 75 g dió
- 5 g sütőpor
- 125 g cukor
Fehér csokoládés krém:
- 100 g fehér csokoládé + 1 dl habtejszín
- 6 dl habtejszín
- 130 g cukor
- 4+8 g zselatin
Szilvazselé:
- 700 g szilva
- 130 g cukor
- 1 ek rumaroma
- 6+6 g zselatin
Elkészítés:
- A tojássárgáját kavarjuk habosra a cukorral.
- Adjuk hozzá a tejet.
- A tojásos keverékhez adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a darált diót, majd kavarjuk össze.
- Verjük kemény habbá a tojásfehérjét.
- És óvatosan forgassuk a diós alaphoz.
- Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20-25 percig. (tűpróba)
- Ha kihűlt, vágjuk két részre.
- A kockára tört fehér csokoládéra öntsük rá a felforralt habtejszínt, és olvasszuk el benne.
- A habtejszínt (6 dl) a cukorral verjük kemény habbá.
- Majd forgassuk hozzá a felolvasztott csokoládét.
- A krém egyharmadát tegyük külön tálba, a maradék kétharmadot pedig tegyük hűtőbe.
- A felolvasztott zselatinhoz (4 g) adjunk pár kanál krémet, olvasszuk el benne, majd így adjuk a többi krémhez.
- Öntsük a piskótalapra, és tegyük hűtőbe, legalább 1,5 órára.
- A szilazseléhez a szilvához adjuk hozzá a cukrot, valamint a rumot, és főzzük puhára.
- Botmixerrel pürésítsük.
- A szilvakrémet is osszuk két egyenlő részre, majd a feléhez adjuk hozzá a felolvasztott zselatint (6 g).
- Öntsük a fehér csokoládés rétegre, és 1 órára tegyük hűtőbe.
- A félretett kétharmad krémhez adjuk hozzá a felolvasztott zselatint (8 g), majd osszuk két részre.
- Öntsük a szilvazselére a felét.
- Helyezzük rá a piskótalapot.
- Öntsük rá a megmaradt krémet, és helyezzük hűtőbe legalább 3 órára.
- A szilvakrém félretett feléhez is adjuk hozzá a felolvasztott zselatint (6 g).
- Majd öntsük a krém tetejére, és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
- Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le róla a tortakarikát.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!
Szuper, végre egy szilvás recept, imádom a receptjeidet
VálaszTörlésSzuper, végre egy szilvás recept, imádom a receptjeidet
VálaszTörlésSzia, szuper receptjeid vannak! És sokat tanultam belőlük pedig több mint 20 éve vagyok gyakorló házi asszony és szeretek sütni! Szuper h mennyire egyszerűen leírod és elmondod a recepteket.
VálaszTörlésRaffaelo torta és Eszterházy torta volt az esküvői tortam. Most a 10. Házassági évfordulóra szeretném re-kreálni - örömmel vettem h van Rafaelo torta recepted de esetleg van e Eszterházy torta recepted is? Novemberre kellene hogy be tudjam gyakorolni :) nagyon hálás lennék. Nem elek Magyaroszágon majdnem 20 éve ezért nem tudok be ugrani egy cukrászdaba ahol megcsinálják 🙂
Ez nagyon jól hangzik és pazar a látvány is! :-)
VálaszTörlésIsteni 😍😍
VálaszTörlésNagyon finom! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésGyönyörű. Én is szeretnék ilyet készíteni. Nekem 26-os kapcsos tortaformám van. Meg tudnád adni az ahhoz való mennyiségeket is? Köszönöm.
VálaszTörlésKöszönöm szépen az ötletet és a fantasztikus receptet. Elsőre bonyolultnak tűnt, de ahogy elkezdtem készíteni rájöttem nem is az. Nagy sikere volt.
VálaszTörlésKöszi a receptet! Megcsináltam, isteni finom lett!!! Csak ajánlani tudom ;)
VálaszTörlés